Odkryj tajniki eleganckiej zabudowy wanny! Nasz poradnik prowadzi przez kluczowe decyzje - od wyboru materiałów po...
Jak dbać o płytki ceramiczne w kuchni?
Kuchnia jest pomieszczeniem, które wymaga najwięcej uwagi w zakresie czyszczenia i konserwacji. To w kuchni przetwarzamy, przechowujemy i gotujemy żywność, dlatego dokładne czyszczenie płytek ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i higieny. Z tego powodu, przygotowaliśmy specjalną tabelę, która zawiera listę potencjalnych plam i zalecanych środków do czyszczenia płytek ceramicznych.
Herbata, kawa, sok | Detergent z zastosowaniem ciepłej wody |
Rdza | Kwas fosforowy |
Olej | Alkohol etylowy |
Cement lub kamień wapienny | Rozcieńczone kwasy organiczne |
Smar | Woda i soda oczyszczona |
Wino lub piwo | Detergent alkainowy |
Krew | Nadtlenek wodoru |
Farba | Rozpuszczalnik |
Tusz | Wybielacz |
Jod | Nadtlenek wodoru |
Przyrządzanie potraw może powodować gromadzenie się tłuszczu na płytkach, natomiast ciągłe przenoszenie żywności może pozostawić na blatach resztki organiczne. W takich przypadkach należy postępować zgodnie z podanymi w tabeli wskazówkami, w zależności od rodzaju plamy. Można także użyć specjalnych produktów do odtłuszczania kuchni dostępnych w każdym supermarkecie. Innym popularnym sposobem czyszczenia płytek w kuchni jest użycie niewielkiej ilości amoniaku rozcieńczonego w dużej ilości ciepłej wody, który sprawnie usunie tłuszcz i najbardziej uporczywe plamy. Po wyczyszczeniu należy przetrzeć powierzchnię mokrą ściereczką, a następnie czystą, aby pozostała sucha.
Przeczytaj również:
JAK ZAPROJEKTOWAĆ MAŁĄ ŁAZIENKĘ?
JAKA ARMATURA ŁAZIENKOWA BĘDZIE PASOWAĆ DO STYLU BAROKOWEGO?
CZYM SIĘ KIEROWAĆ PRZY WYBORZE BATERII?
Zostaw komentarz